Waarom darmgezondheid belangrijk is?

Herken jij jezelf in klachten als: aanhoudende vermoeidheid, brainfog, stress, depressieve gevoelens of een burn-out? Vaak leggen we de oorzaak extern maar wist je dat deze klachten onder andere ook ontstaan door een verminderde darmgezondheid?

Dit is dan ook de reden dat ik bij mij in de praktijk naast coaching ook met jouw voedingspatroon aan de slag ga!

Darmgezondheid

Je darmen worden ook wel jouw tweede brein genoemd. Je darmen en je brein staan continue met elkaar in verbinding met dank aan de zenuw ‘nervus vagus’.

De nervus vagus is een zenuw welke communicatie tussen je brein en je darmen mogelijk maakt. Jouw darmbacteriën spelen hierbij een hele belangrijke rol. De darmbacteriën produceren stoffen om deze communicatie mogelijk te maken. Dit is dan ook de reden wanneer je darmflora niet optimaal is dit effect heeft op zowel jouw darmen als jouw brein en je gemoedstoestand. Daarnaast worden bij een verminderde darmgezondheid essentiële vitamine en mineralen niet goed opgenomen en dit willen we natuurlijk voorkomen!

Invloed van stress op de darmen

Bij stress wordt vaak gedacht aan ‘druk in je hoofd’ maar bij laaggradige ontstekingen in je lichaam of ongezonde darmflora heeft je lichaam ook ‘stress’.

Stress en angst hebben invloed op onze darmen! Misschien heb je het zelf wel eens gemerkt bij veel stress dat je last kreeg van diarree of obstipatie? Voedsel wordt minder goed verteerd waardoor ontlastingsproblemen ontstaan, dit heeft ook weer invloed op jouw immuunsysteem. Vitamines en mineralen worden ook bij stress minder goed opgenomen in je lichaam. Ook je hormoonbalans, schildklier, huid en de aanmaak van neurotransmitters zijn de dupe.

Dit komt doordat stress altijd voorrang heeft op andere processen in je lichaam. Dit komt door de oertijd, we moesten altijd alert zijn voor gevaar. En ons lichaam is eigenlijk helemaal niet zoveel veranderd in de afgelopen jaren. Maar de wereld om ons heen wel! We ervaren minimaal 20 keer meer prikkels als 80 jaar geleden.

Neurotransmitters

Neurotransmitters zijn stoffen in het brein die ervoor zorgen dat er signalen worden doorgegeven tussen zenuwcellen of spiercellen. Ze regelen verschillende processen in je brein, als een soort boodschappers, die veel te maken hebben met je stemming. Ook zijn ze heel belangrijk voor de besturing van je immuunsysteem, je gedrag, je gevoel, je denken en je prikkelverwerking. Neurotransmitters welke jou misschien wel bekend voorkomen zijn: dopamine, GABA, serotonine en adrenaline.

Hoe ontstaan neurotransmitters?

Het neurotransmitter proces begint bij het eten van eiwitten. Om vanuit eiwitten neurotransmitters aan te maken maakt je lichaam gebruik van co-factoren; vitamines en mineralen. Wanneer je lichaam onvoldoende eiwitten of de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt betekent dit dus ook dat jij bepaalde neurotransmitters niet goed aan kan maken. Wanneer je bijvoorbeeld veel stress ervaart vreet dit aan mineralen als zink en magnesium. Onder andere deze twee mineralen zijn belangrijk voor de aanmaak van neurotransmitters. Het is dus van belang om deze dan aan te vullen.

Ook een gezonde darmflora zijn essentieel bij de aanmaak van neurotransmitters.

Een goed voorbeeld is serotonine (ons geluk hormoon), deze neurotransmitter wordt voor 90% tot 95% in de darmen aangemaakt. Wanneer de darmflora niet gezond is kan deze neurotransmitter dus niet voldoende worden aangemaakt. Klachten bij een serotonine tekort zijn o.a. slaapproblemen, darmklachten, burn-out, depressie, migraine, gespannen, brainfog, minder goed in je vel zitten.

Tips bij te veel stress

  • Allereerst natuurlijk voedzaam eten en goed voor je darmen zorgen. Denk aan voldoende groente en fruit, niet te veel suikers, voldoende gezonde vetten en eiwitten. Vervang witte pasta en wit brood voor spelt en probeer zuivel ook soms te vervangen voor plantaardige vervangers.
  • Doe dagelijks een ademhalingsoefening
  • Zorg voor een goede nachtrust
  • Zet je energievreters eens naast je energiegevers, wat geeft jou energie?
  • Schrijven!! Zo fijn om al je gedachte even uit je hoofd te halen en van je af te schrijven. Voor het slapen is het ook fijn om een ‘braindump’ te doen en even voor jezelf op te schrijven waar je dankbaar voor bent.
  • Dagelijks een korte meditatie
  • Bewegen! Zo maak je ook weer happystofjes aan in je lichaam. Je hoeft niet alleen aan sport te denken maar lekker wandelen in de natuur doet je veel goeds!

Kun jij wel wat hulp gebruiken of ben je benieuwd naar meer? In mijn praktijk Vitality Choice begeleid ik dagelijks cliënten met burn-out klachten, vermoeidheidsklachten, overspannen, darmklachten, depressieve klachten of bij de zoektocht naar de juiste balans. Dit doe ik doormiddel van orthomoleculair advies met als mogelijke aanvulling een EMB-bloedtest en coaching sessies. Ook combinaties van voedings- en suppletieadvies en coaching is mogelijk. Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op voor een kennismaking!